HTML

Közvetlen Demokrácia

Az elmúlt tíz év számtalan alkalommal bizonyította, hogy államunk válságban van. Neveztük már morális válságnak, pénzügyi válságnak, a kapitalizmus válságának, a szabad piac válságának, miközben ugyan felmerült bennünk, de nem fordítottunk kellő figyelmet a modern világ, a nyugati civilizáció (amihez mi is tartozunk, ugyebár) jelenkori legnagyobb dilemmájára, miszerint a képviseleti demokrácia amely békés átmenetet képezett az abszolutista államokból az egyre inkább felvilágosodó világunkba ezen formájában elérte határait, válságba került. Hiszem, hogy a válság feloldása nem a szélsőség, a tekintélyelvűség, sem pedig az önmagát destruktív populizmusba kergető kétségbeesett törekvés az elveszettnek hitt erkölcsi megújulásra. Úgy gondolom a válasz a problémáink egy részére a közvetlen demokrácia intézménye, az állampolgári felelősség kiterjesztése és feltett szándékom ezen blogban felhívni a figyelmet eme nagyszerű, de egyben ijesztő lehetőségre!

Friss topikok

Archívum

Kezdő gondolatok a demokráciánkról

2012.03.27. 20:52 Zsoldy

Úgy hiszem nem nagyon telhet el úgy nap egy aktív magyar állampolgárnak, hogy jól vagy rosszul de ne értesüljön arról az egyre elfogadottabb gondolatról, hogy az országunk rossz irányba halad. Sokan mondják, hogy csak azért mert gazdaságilag gyengébbek vagyunk, több a nyűgünk, magasabb a halálozási ráta, vagy mert nem keresünk annyit, mint nyugatibb barátaink. Pedig ez hazugság. A probléma gondolata nem a magyarság sajátossága, egyre több országban figyelhetőek meg hasonló jelenségek, a populista és - legalábbis köznyelvben - tolvaj politikai elit képmutatásának kifigurázása, a tehetetlenség érzete, a vállvonogatás. Na meg a széles körben tapasztalható tüntetések, melyek olykor erőszakosak, kiáltványok, viccpártok (amelyek választásokat nyernek), gúny és általános megvetés. A képviseleti demokrácia intézménye válságba került, egykor magasztos jelentése immáron kiüresedett. E miatt sokan úgy gondolják el kell fordulni a demokráciától, vagy nonszensz módon eleve ettől a válságba került rendszertől várják a probléma megoldását ("majd a következő jobb lesz" elve). 

Azt kell eldöntenünk, nekünk, állampolgároknak, hogy felismertük e már valódi képességeink, felismertük e már, hogy a döntés már rég nem az említett populista politikusok kezében van, hanem a miénkben. A képviseleti demokrácia kiüresedésének egyik oka épp az az abszurd feltételezés (amihez a politikai elit ragaszkodni fog körme szakadtáig), hogy az állampolgár idióta és nem tud felelős döntést hozni, ezért ők, a nép és az egyszerű emberek segítői leveszik ezen terhet megfáradt, együgyű vállainkról. Az idióta szón kérem ne illetődjön meg az olvasó, ugyanis az "idióta" a klasszikus görög értelmezésében érdektelen, elsősorban közügyektől elzárkózó embert jelent. Könnyen megérthetjük pejoratív használatát, ha az ókori Athén példájára tekintünk, amely ugyan koránt sem volt tökéletes (Platón szerint egyenesen a legrosszabb államforma) és számtalan színtere mindennapjainak idegen és elfogadhatatlan számunkra (rabszolgaság intézménye, nők helyzete), viszont a közügyekben való részvétel nem csak jog, de erkölcsileg és törvényileg is elvárt kötelessége volt az állampolgárnak. 

Régóta jelszó, hogy "hatalmat a népnek!" - bár talán túl sokszor tűzték zászlajukra szélsőségek és anarchisták ahhoz hogy méltóképp kezeljük. Pedig kell. Talán nem én vagyok az egyetlen aki gondolta azt egy-egy fontos, akár sorsfordító parlamenti szavazáskor, hogy a döntés hibás, és annak ellenére, hogy a választópolgárok megszavazták az ott tartózkodó és döntő polgártársaikat, nevük ellenére mégsem őket képviselik. A nép kezében levő valódi hatalom, a közvetlen döntés és szabad választás joga nem hiszem, hogy a sokat félt "buták világát" hozná el. Amikor saját sorsunkról döntünk, nagy részünk jobban felismeri a problémát, megfontoltabb. Lehetünk mi képviselőink mellett egymással, egymásért akármilyen szolidárisak is, valódi zsigeri szolidaritást úgyis csak magunkkal szemben fogunk tudni képviselni. 

Az állampolgároknak több felelősséget is kell vállalniuk természetesen, hisz onnantól nincsenek Gyurcsányok és Orbánok, akikre lehet mutogatni. A képviseleti demokrácia, mint mondtam korábban kiüresedett. Ideje volna megpróbálkoznunk valami újjal, ami előre mutató és ami valódi szabadságot ad nekünk, állampolgároknak - az állampolgári felelősséggel, és a közvetlen demokrácia intézményével. 

A blog további bejegyzéseiben ezen - nem titok - általam nyíltan támogatott államformával fogok foglalkozni, igyekszem megvizsgálni, hogy miképp hatna életünkre lokálisan és állam szinten, milyen lehetőségeket és buktatókat rejthet magában. A célom az, hogy  -ha ez lehetséges - egészséges vitát indítsak el, illetve nagyon kíváncsi vagyok, vannak e olyanok, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak a kérdésben.

Erre minden bejegyzés végén igyekszem majd felhívni a figyelmet: írásaim nem tudományos igényességgel készülnek, bármilyen tárgyi tévedés kulturált helyesbítését és egyéb észrevételeket szívesen fogadok, valamint elsősorban magánvéleményt képviselnek, annak minden szubjektivitásával. Stilisztikai és nyelvhelyességi tanácsokat szívesen várok! Megértéseteket köszönöm! :)

 

1 komment

Címkék: politika közélet magyarország demokrácia állam állampolgár közvetlen demokrácia

süti beállítások módosítása